BTT  En BTT pels peus del Puigmal de Llo

Descripció de l'itinerari
Enviada per Irene Irene
Vegades que s'ha obert la ruta: 8024
Vegades que s'ha descarregat el track: 2569
Recorregut curt, però amb desnivell, que resseguint les gorges del riu Segre ens porta fins sota el pic de Finestrelles i el Puigmal de Llo, i que ens farà gaudir del paisatge pirinenc de prats i bosc de pi negre, i de l'entorn d'alta muntanya al voltant de la plana ceratana.
r1739.jpg r1740.jpg r1741.jpg r1742.jpg r1743.jpg r1744.jpg r1745.jpg r1748.jpg r1749.jpg r1750.jpg

Sortim de la zona d'aparcament on hem estacionat deixant darrera nostre el nucli de Llo, i resseguim tota la fila de places d'aparcament en lleugera baixada cap als Banys de Llo. Passem pel costat d'aquestes instal·lacions i creuem per primera vegada el riu Segre. El camí, inicialment semiasfaltat, s'enfila pel marge dret del riu per un terreny força tancat per parets altes. La pujada no és molt forta, però sí constant. Més endavant la pista torna a creuar el riu i ara avancem pel marge esquerre. Deixem a la nostra esquerra una pista que s'enfila a Mas Patiràs, creuem el riu novament i, ara sí, avancem definitivament pel marge dret per un terreny còmode i un entorn que es va obrint de mica en mica. Davant nostre veiem les muntanyes de Núria amb el coll i el cim de Finestrelles com a referència. Finalment arribem al capdamunt de les gorges, just sota el coll de Finestrelles. A la nostra esquerra, a l'altra banda del riu, hi ha un gran prat al mig del qual veiem el refugi lliure de la Culassa, situat a 1.834 m. d'alçada. En aquest punt la pista fa un gran revolt cap a la dreta i canviem així totalment de direcció. Ara avancem cap a nord i deixem darrera nostre el Puigmal de Llo. Pugem per dins un bosc de pi negre i alguna zona de prat des d'on podrem gaudir de boniques vistes de tots els cims que ens envolten. Finalment arribem a un gran pla, el pla de la Creu. Petita parada per admirar el paisatge de les muntanyes del Capcir davant nostre mentre aprofitem per descansar. Per iniciar la baixada busquem, sense creuar el prat, un inici de pista a la nostra esquerra. La pista no és tan bona com la de pujada, però tampoc té cap gran dificultat. L'anem seguint fins a trobar una pista secundària a la nostra esquerra indicada amb una gran fita i amb uns rètols d'itineraris senderistes. La prenem i deixem la pista que seguíem. La baixada té uns revolts estrets i tancats que haurem d'agafar amb compte. Davant nostre veiem les instal·lacions de les antigues pistes d'esquí d'Err-Puigmal i el cim del Puigmal. Encarats ja cap a la plana de la Cerdanya veiem davant nostre una edificació i uns tancats per al bestiar. Aquesta edificació és una cabana de pastor amb una part de refugi lliure (refugi Camí de Núria) amb capacitat per a unes deu persones. El camí continua per sota el refugi i ens acosta directament a Err. Abans d'entrar a aquesta població trobem una pista ampla a la nostra dreta cap a Vedrinyans. La seguim i aviat deixem un altre trencant a l'esquerra. La pista remunta una mica fins a una altra cruïlla. Ara girem en baixada cap a l'esquerra i deixem davant la pista que seguíem. Trobem senyals de GR i baixem cap a Vedrinyans. Sempre seguint el GR creuem la població fins a trobar una pista que baixa a l'esquerra per entremig d'uns camps. Seguint aquesta pista arribem al mas situat al costat dels banys de Llo i remuntem uns metres l'asfalt per arribar a l'aparcament.

Punt de sortida Llo
Accés al punt de sortida Arribem a Llo per la carretera N116 que va de Bourg-Madame, a la frontera amb Catalunya, cap a Montlluís i Prades. En arribar a Sallagosa (Saillagouse) ens desviem a la dreta seguint els indicadors de Llo i els banys termals de Llo. Poc abans d'entrar a Llo veiem indicada una zona d'aparcament molt àmplia, on podem deixar el vehicle.
Dades tècniques
Dificultats a tenir en compte: El camí de baixada és força dret i pedregós: cal fer atenció en aquest tram. Tot i transcorre arran d'aigua, l'itinerari no té fonts i tampoc en trobem als refugis per on passem. Poca ombra durant tot el recorregut, per la qual cosa millor evitar els dies de molta calor. La sortida és fàcil pel que fa a orientació.
Material necessari: No es detalla
Alçada màxima: 2.051 m
Desnivell positiu: 790 m
Durada: Unes 3 hores
Distància recorreguda: 20,5 km
Cartografia i bibliografia: Mapa Cerdagne-Capcir. Escala 1:50.000. IGN
Època aconsellable: Primavera, estiu i tardor
Debat
No s'han trobat missatges.
Darreres vegades que s'ha fet aquesta ruta
No s'ha trobat informació.